Veel gestelde vragen


Wat is Google Apps?

Een brug tussen onze unit en Google-producten. Enerzijds hebben alle betrokkenen bij onze school behoefte aan middelen om te communiceren en samen te werken. Anderzijds zijn er succesvolle, innovatieve en persoonlijke Google-producten online beschikbaar. Met Google Apps kunnen we deze beide gegevens combineren.

Kwaliteit van Google, verbinding via Google. Onze school, onze mensen. Krachtige, gebruikersvriendelijke hulpmiddelen. Communicatie via e-mail, instant messaging en telefoongesprekken. Afspraken, documenten, spreadsheets en presentaties maken en delen. Toegang via één centrale locatie: de startpagina.


Hoe begin ik?

Meld je aan op http://start.unit-ict.nl met de gebruikersnaam en het wachtwoord uit je introductiebrief. Daarna kun je meteen aan de slag met alle diensten. Stel de startpagina in als de beginpagina van je browser als je rechtstreeks naar de Google-services wilt gaan. Op de startpagina kunt je je e-mail controleren, afspraken in je agenda bekijken en documenten openen. Je kunt er zelfs chatten met mensen uit uw lijst met contactpersonen.

Startpagina - start.unit-ict.nl
E-mail - mail.unit-ict.nl
Agenda - calendar.unit-ict.nl
Documenten - docs.unit-ict.nl
Chatten - U kunt chatten in uw e-mailaccount, maar u kunt ook de Google Talk-client downloaden vanaf http://dl.google.com/googletalk/googletalk-setup.exe


Welke mogelijkheden heb ik om te e-mailen?

De makkelijkste optie is webmail - http://mail.unit-ict.nl

Deze zit boordevol geweldige functies en werkt nauw samen met andere Unit-ICT diensten. Je online e-mailaccount biedt vele mogelijkheden: chatten met je klasgenoten, filters maken om de berichten in het postvak IN te rangschikken voordat er nieuwe e-mail binnenkomt, afspraken in je agenda noteren, een minimum aan spam en al je berichten netjes gerangschikt per conversatie.

Er zijn ook andere opties:

POP en IMAP

Gebruik je favoriete client, bijvoorbeeld outlook, outlook expres of thunderbird, voor het lezen van je e-mail en het bewerken van je agenda.

Mobiel
Maak verbinding met het web. Geef http://mail.google.com/a/unit-ict.nl op en klik op OK. Maak een bladwijzer voor deze locatie.

Als je een Blackberry hebt, kunt je de e-mailtoepassing downloaden. Ga naar http://www.google.nl/m/products. Daar staan de meeste webmailfuncties - zoeken en conversatie weergeven. Dankzij automatische synchronisatie zijn de acties die je uitvoert op de Blackberry ook zichtbaar in je unit-ict account.

Dit staat los van de Gmail voor mobiele toepassing. Voor Gmail wordt een rood pictogram M weergegeven en voor onze e-mail op Google Apps een blauw pictogram M.


Hoe zijn de Google-services aan elkaar gekoppeld?

Je hebt één gebruikersnaam voor alle diensten in het Google Apps-pakket. Zodra je voor één dienst bent aangemeld, kunt je zo door naar alle andere diensten.

Maak gebruik van de startpagina start.unit-ict.nl om toegang tot de andere diensten te krijgen. De startpagina is overal bereikbaar, maar persoonlijke inhoud wordt pas weergegeven nadat je bent aangemeld. Je kunt een recente momentopname van nieuwe e-mail, afspraken in je agenda's en bijgewerkte documenten bekijken.

Binnen je e-mailaccount kun je chatten met docenten en mede-deelnemers. Je ontvangt uitnodigingen voor agenda-afspraken en uitnodigingen om samen te werken aan documenten en spreadsheets.


Wat moet ik weten over documenten en spreadsheets?

Dit is een webtoepassing voor tekstverwerking en spreadsheets. Hiermee kunnen we vanaf elke locatie samenwerken aan projecten. Je bestanden worden online opgeslagen. Samen met degenen die je hebt uitgenodigd kun je op elke computer met een internetverbinding aan een document werken en gelijktijdig wijzigingen aanbrengen. Er kunnen door meerdere mensen tegelijkertijd wijzigingen worden aangebracht die realtime worden weergegeven.

Je kunt meteen aan de slag door een nieuw document te maken of een bestand vanaf je computer te uploaden. Aangezien de producten zijn geïntegreerd, kun je via de lijst met contactpersonen in je e-mailaccount mensen uitnodigen om bestanden te bekijken of bewerken.

Meer tips
Revisiegeschiedenis: elke bewerking wordt bewaard, ook wijzigingen uit eerdere sessies, zodat je kunt zien wie er wat heeft gewijzigd en je alle bewerkingen zo nodig tot de eerste invoer, ongedaan kunt maken. Zoekfuncties: net als in andere Google-producten kun je de krachtige zoekfunctie van Google gebruiken om te zoeken naar documenten die je al maanden niet hebt bewerkt.

Veiligheid en privacy: je kiest zelf wie een document mag bekijken en wanneer. Andere gebruikers kunnen je document of spreadsheet alleen openen als je ze toevoegt aan de lijst met bijdragers of kijkers of als je zelf een document openbaar maakt.


Ik kan chatten in mijn e-mailaccount. Waarom zou ik de Google Talk-client downloaden?

Gratis bellen, voicemail voor als je docent of klasgenoot offline is en bestandsoverdracht tijdens het chatten.

Bellen van computer naar computer (VoIP) is praktisch, gratis en de kwaliteit is uitstekend. Het maakt niet uit waar ter wereld je gesprekspartner zit, zolang deze maar verbinding heeft met het Google Talk-netwerk.


Waar vind ik meer informatie?

Helpcentrum: Hulp bij Google Apps diensten

Dagelijks bijgewerkt door productspecialisten, instructievideo's over de belangrijkste functies, schermafbeeldingen van de gebruikersinterface, actieve discussiegroepen en meer.


Comments